Muutamia vinkkejä polkupyörän kunnossa pitämiseen.
Huoltoja
Ouluun Orbea
Valot   Akku
Ajot Renkaat
Mittari Huolto 🚲
Errors Edut

Vinkkejä pyörän kunnossa pitämiseen

🚲
 1. Huolehdi turvallisuudesta: tarkasta valot ja heijastimet. Jarrujen toiminta ja että jarrupaloissa on pintaa.
  Tarkasta renkaiden, stemmin, istuimen kiinnitys ja muutkin paikat. Hiiri kuvan päälle niin se suurenee . .
  Tee yleiskatsaus
 2. Varmista mukavuus: tarpeeksi ilmaa renkaissa. Min ja Max paine on merkittynä renkaan kylkeen. Arkipyörissä rengaspaine on yleensä 2-5 baria. Sen pumppaa mittarilla varustetulla jalkapumpulla helposti. Pienillä käsipumpuilla saat annettua pari baria.
  Ns läskipyörissä voi olla alle 1 bar ja maantiepyörissä 5 - 6 bar. Ennen jopa 10 bar.
  Pumppu 11 kg/cm3Pumppu 2 kg/cm3
 3. Ehkäise rikkoontumista: huolehdi ketjuista, vaihtajasta, taka ja etupakasta sekä vaijereista ja vivuista, tee ensiksi ketjujen puhdistaminen. Voitele kerran viikossa tai parissa hyvällä ketjuöljyllä, sekä tarpeen mukaan. Älä päästä ketjua ruostumaan. Ketju voidellaan ketjuvaihtaja pyörissä pyörittämällä polkimia taaksepäin. Pyyhi ylimääräinen öljy tarkasti pois nukkaamattomalla esim. puuvillarätillä, se kerää hyvin likaa. Puhdista takapakka hyvin.
  Ketjujen keskim. elinikä n 3000km. Maastossa alle 1000km ja maantiellä 5000km. Yksi rataspakka kestää ajoissa vaihdettuna noin viidet ketjut.
  Lähde: Alfamer
 4. Voitelu
 5. Ketjujen ja takavaihtajan puhdistaminen: 500-1000km välein. Irrota ketjut lukkopalasta sopivalla pihdillä ja liuota ketjut liuotinaineessa, polttoöljyssä tai bensiinissä suljetussa tiiviissä astiassa, tai pese moottorin pesukoneella, ravista tiivistä astiaa. Huuhtele sitten ketjut puhtaaksi, kuivaa nukkaamattomalla pyyhkeellä ja anna kuivaa.
  Älä koskaan käytä ruosteenirrotinta, happoja tai emäksisiä aineita takavaihtajan tai ketjun puhdistukseen.
  Jos ketjussa kuivunutta rapaa, käytä sopivaa harjaa. En suosittele tappiliitoksen avaamista ja katkaisua ketjukatkaisimella joka kerta kun puhdistus on ajankohtainen. Asenna ainakin joka toinen kerta uusi jatkopala.
 6. Pidä siis voimansiirto puhtaana ja käytä hyvää voiteluainetta. Paraskin ketju kuluu nopeasti, jos siitä ei pidetä huolta. Tästä syystä voimansiirron säännöllinen puhdistaminen ja voitelu ovat tärkeitä toimia, jos komponenteilta haluaa odottaa pitkää ikää ja toimivuutta.
 7. Voiteluaineen valintaan on myös syytä kiinnittää huomiota, ja esimerkiksi CRC ja muut happoa sisältävät aineet kannattaa pitää kaukana pyörästä jos et välttämättä halua ruosteenväristä ns. 'rottapyörää' ;=}.
 8. Tarkkaile ketjun kuntoa ja vaihda se tarpeen vaatiessa. Vaihtamalla ketjun ajoissa voi säästää pitkän pennin, etenkin jos voimansiirto koostuu kalliista komponenteista. Esimeriksi Sramin huipputason pakka maksaa satoja euroja, minkä vuoksi sen käyttöiästä kannattaa ottaa kaikki irti uusimalla kulunut ketju mahdollisimman nopeasti.
 9. Ketjussa kannattaa satsata laatuun. Vaikka pyörä olisi melkein kengännaru budjetilla kasattu, ketjuun panostaminen kannattaa. Tulosten mukaan rahalle sai lähes aina johdonmukaisesti vastinetta hintaluokassa ylöspäin matkatessa.
 10. Käytä voimansiirrossa saman valmistajan osia. Tyypillisesti osat toimivat parhaiten saman valmistajan osien kanssa.
 11. Helppo tapa pitää ketjut toimintakuntoisena 100 - 500 km välein on käyttää 2-T bensiiniä, synteettinen/mineraali sekä puhdistukseen että voiteluun yhtäaikaa.
  Otat rättiin 1-4 prosenttista bensaa ja puhdistat ketjut märällä rätilllä oikein hyvin, välillä bensaa lisäten ja rättiä käännellen.
  Tuloksena noin 5 - 10 minuutin ketjuhuollosta on puhdas ja hyvin voideltu ketju. Ketjutietoa.
 12. Säästä korjauskuluja ketjumitalla: halpa työkalu näyttää onko ketju venynyt. Jos mitan kaksi hammasta uppoaa ketjuväleihin, ketju on venynyt ja se pitää vaihtaa. 0,5-0,7% on raja jossa ketju vaihdetaan. Jos ketjun ajaa loppuun, se kuluttaa taka- ja etupakkaa, jolloin ne pitää uusia joka ON kallista eikä osia tänään 14.9.21 välttämättä edes löydy.
  Ketjumitta
 13. Opettele sisärenkaan vaihto: uusi sisäkumi ja muoviset rengasraudat pidemmillä retkillä mukana päällysrenkaan irrottamiseksi vanteelta, YouTubesta löytyy opastusvideoita.
  Sisärenkaan vaihtaminenSisäkumi
 14. Pidempien matkojen menijöille: yleistyökalu eli kuusiokolo-tähti-latta-sarja, yleisavain pulttien kiristämiseen, vara sisäkumi, kevyet muoviset rengasraudat kumien vaihtamiseen ja minipumppu jotta saat sisäkumiin ilmaa.
  Yleistyökalu Muoviset rengasraudat Minipumppu
 15. Shimanon Jälleenmyyjän opas jossa perusteelliset ohjeet moneen asiaan.


Pesuohjeita

Viidenkymmenen vuoden kokemuksella elektroniikasta, sähköistä, näiden asentamisesta korjaamisesta ja tietoisena ilmankosteuden tappavasta vaikutuksesta piirilevyille kehoitan lukemaan allaolevan tarkasti.
 1. Normi akun vietäville kansalaisille ja muillekkin tiedoksi että sähköpyörän moottorin ja stefojen tiiveys ei ole läheskään riittävä koska tämä olisi moottorinvalmistajille kaupallinen itsemurha, lisäksi tiiviimmät stefat aiheuttaisivat enemmän kitkaa vaikuttaen akun kestoon.
 2. Jälkimarkkinointi siis pysähtyisi kuin seinään jos moottorit eivät enää menisi rikki.
 3. Tehtaat ja huoltofirmat saavat erittäin suuret tulot ns. jälkimarkkinoinnista. Varaosien sekä moottorien ynnä muiden kulutusosien rakentamisesta sekä huoltajat tietenkin huoltotyöstä.
 4. Vältä siis kurapyöräilyä koska laakereihin, moottorin ja akun piirilevyille pääsee kosteutta, pyöräsi kuluu enemmän, käyttöikä laskee koska elektroniikka lopettaa toimimisen tuhoutuessaan.
 5. Älä kuitenkaan anna lian jämähtää pyörän runkoon, ketjuun tai rattaisiin, vaan pese tai harjaa rapa välittömästi ja varoen kuralenkin jälkeen.
 6. Tarkista aina pesun yhteydessä, onko pyöräsi runko ja muut osat täysin kunnossa.
 7. Käytä rasvaa liuottavaa pesuainetta pyörän ketjuun sekä etu- ja takarattaisiin. Anna sen vaikuttaa minuutin pari.
 8. Pyyhi rätillä tai harjaa ketju ja rattaat puhtaaksi ravasta astianpesu / hammasharjalla tai tarkoitukseen tehdyillä erikoisharjoilla.
 9. Huuhtele ja kuivaa pestyt kohdat huolellisesti puhtaalla rätillä.
 10. Puhdista samoilla välineillä myös vanteet ja erityisesti niiden jarrupinnat.
 11. Autonpesu shamppoolla tai muulla erikoispesuaineella paras pesutulos. Tai levitä puhtaassa vedessä vaahdotettua astianpesuainetta sienellä pyörän runkoon ja kaikkiin rasvattomiin osiin.
 12. Pese runko, vanteet, pinnat, ohjaustanko, satulatolppa ja muut osat pehmeällä ja puhtaalla sienellä. Huuhtele sientä tiheästi.
 13. EI siis katuharjalla tai luudalla, paloletkulla tai uittamalla koko pyörää joessa / meressä / järvessä / ojassa.
 14. Huuhtele pyörä vähäisellä määrällä juoksevaa vettä välittömästi pesun jälkeen varoen: sähköosia, moottoria, akkua, laakereita ym. arkoja paikkoja.
 15. Älä siis pese sähköpyörääsi painepesurilla / akkupesurilla / vesiletkulla jossa suutin, nämä tunkevat veden laakereihin, moottoriin ja akkuun sekä saavat siellä aikaan totaalista tuhoa.
 16. Kuivaa pyörä pehmeällä kankaalla. Viimeistele putsaus aina silloin tällöin runkoa suojaavalla vahalla.


Mahlen Ebikemotion moottorillisten pyörien omistajille tiedoksi:


Linkit

Li-ion akkutietoa | Moottoritietoa | Sähköpyörän huolto | Kuvia retkistäni | Siltojen avajaiset
Pyöräilyn historiaa | Pyöräilyä ennenwanhaan | Pyöräilijän Liikennesäännöt | Fillariforum

Sähköpyörä sivuja ladattu 6660 kertaa 9.4.2021 lähtien | Updated at more Mobile friendly: 19-06-2022 | © sivustot.net